SOAP vs. REST API

Sanem Tel

GİRİŞ

Web servislerinde yeni olan geliştiricilerin seçim yapmadan önce bilmesi gereken bazı terimler bulunmakta. Bunlardan en çok karşılaşılan, daha geleneksel ve standartlara dayalı SOAP ile ona kıyasla daha yeni olan REST teknolojilerini, bilinmesi gereken artıları ve eksileriyle anlatmaya çalışacağım.

TANIM

SOAP(Simple Object Access Protocol – Basit Nesne Erişim Protokolu) , bilgileri yada mesajları aktaran işlemler yürütür. Method hazırlama, cevap ve hata mesajlarından oluşur. Bu bilgiler ve standartlar WSDL (Web Service definition Language) dosyası aracılığı ile sağlanır. SOAP mesaj yapısında Envelope, Body (payload kısmını içerir), Header ve Fault bölümleri bulunur. Döndürdüğü veri tipi XML formatındadır.

REST (Representational State Transfer), web protokolleri ve teknolojilerini kullanarak transfer sağlayan mimari bir yapıdır. REST prensiplerini (Uniform interface, Client–server, Stateless, Cacheable, Layered system, Code on demand) sağlayan sistemler, RESTful API olarak adlandırılır. İşlemler resource ile yapılır. REST servisler URI (Uniform Resource Identifier) ile ilgili metoda HTTP üzerinden istekte bulunur. İstenen veri türünde değer döndürülebilir.

View original post 270 kelime daha