TOR Browser Nedir?

tor nedir ile ilgili görsel sonucu

TOR (The Onion Router), temel olarak ABD askeri tarafından (çoğunlukla Deniz Kuvvetleri) misyonlar hakkında bilgi toplarken, hassas verilerin çalınmasına yol açabilecek IP adreslerini gizlemek için kullanılmak üzere geliştirildi. Ordu, kurum içi yüksek anonimlik VPN sistemlerine geçtiğinde, TOR, TOR web sitesinden indirilmesi ve kullanımı tamamen yasal olan açık kaynaklı bir özgür yazılım olarak piyasaya sürüldü.

Peki TOR nedir? TOR, verilerinizi işlemek için belirli proxy sunucularına dayanmayan, ancak orijinal kullanıcının IP’sini maskelemek için birden fazla TOR kullanıcısının bağlantılarını kullanan çok proxy bir ağdır. Bu düzenleme diğer tüm proxy bağlantılarında aynı risklere sahip olsa da, bu risk, IP adreslerini dünya çapında paylaşan 3 milyondan fazla kullanıcının olması ve orijinal internet talebinin tam olarak belirlenmesini imkansız kılıyor.

TOR ağı üzerinden internete erişmek için kullanılan program olan TOR Tarayıcısının kurulumu kolaydır ve programın kendisi C, Python ve Rust olarak kodlanmıştır. Windows, Linux, macOS ve Android gibi tüm büyük işletim sistemlerinde çalışır.

Ä°lgili resim
tor logo ile ilgili görsel sonucu

İsimlerinde ve logolarında soğan kullanılmasının nedeni soğan katmanlarına yapılan bir göndermenin söz konusu olması. Sizin verileriniz bir dizi düğümden geçirilir ve katman katman şifrelendiği için soğan katmanlarına benzetilmiştir. 

Tor’u kim neden kullanıyor?

Anonimlik, Tor’un ekmeği ve tereyağıdır ve bu nedenle kullanıcı tabanının kapsamlı bir görünümünü elde etmek muhtemelen imkansızdır. Bununla birlikte, belirginleşen belli eğilimler vardır ve bazı Tor savunucuları, hizmeti kullanma nedenleriyle ilgili özellikle ses olmuşlardır.

Deep Web gibi (The Silk Road ve AlphaBay gibi) yeraltı pazarlarına sıkça rastlayan müşteriler Tor kullanıyor, ancak insanların kullanması için başka nedenler de var. Tor, internet ve ifade kısıtlamaları olan ülkelerdeki gazeteciler ve aktivistler arasında da popüler olmuştur. Gazeteciler, çevrimiçi müşterileri takip ederken kaynaklarının – ve kendilerinin – kimliklerini korumak için Tor’u kullanıyor. İnternet erişiminin çok kısıtlandığı ülkelerde yaşayan (Çin ilk akla gelenlerden) vatandaşlar, bu kısıtlamaları atlamak için Tor’u kullanıyor. Bilgi uçuran kişiler için Tor, gazetecilere bilgi sızdırmak için güvenli bir yol sağlar.

The Silk Road alphaBay nedir ile ilgili görsel sonucu

Askeri ve kolluk kuvvetleri de faaliyetlerini sürdürmek için Tor’u kullanıyor (Yazının da başında bahsedildiği üzere aslında, Tor 1990’larda ilk geliştirildiğinde, temel amaç istihbarat iletişimini korumaktı) Ve bizim gibi insanlar, çevrimiçi faaliyetlerimizin kimseyle aranmadığından emin olmak için elimizden gelen her şeyi yaptığımızı hissetmek istediğimizde kullanıyoruz.

TOR, Proxy ve bir VPN arasında seçim yapmak?

Bu üç tür hizmet arasında gözle görülür farklılıklar var. Kabaca en temel olan proxy, en gelişmiş sunucu bağlantısı olan VPN sağlayıcısı olarak değerlendirilebilirler. TOR ortada bir yerde, normal bir proxy bağlantısından çok daha fazla gizlilik sağlıyor, ancak bazı teknik bilgilerin doğru şekilde kullanılmasını gerektiriyor.

Bir öneri olarak, İnternet’teki tüm kullanıcılar reklamlardan korunmayacak ve bilgisayarları için başka bir koruma katmanına sahip olmayacaksa, sunucuya güvenmeleri şartıyla her zaman bir tür proxy kullanmalıdır.

Biraz daha teknoloji meraklısı olanlar TOR tarayıcısını ücretsiz ve ilginç bir alternatif olarak denemeliler ki bu daha güvenli ve anonimliğinizi çok daha iyi koruyor.

Son olarak, profesyoneller tarafından denetlenen güvenli bir sistemle korunacak ve izlenecek gerçek anonimlik gereksinimi olan herkes bir VPN’i seçmelidir. Yüksek kaliteli VPN’ler ücretsiz değildir, ancak son birkaç yıl içinde oldukça erişilebilir hale gelmiştir ve VPN ile giden izlerinizi nasıl kodlayacağınızı ve kapsayacağını öğrenmek istemiyorsanız, muhtemelen en iyi seçimdir.