E-Mail Protokolleri 3 – POP (Post Office Protocol)

POP3 (Post Office Protocol) – Postane Protokolü, uzaktaki e-posta sunucusuna bağlanmak ve alıcının bilgisayar makinesine e-posta mesajları indirmek için POP’u entegre eden destekleyici bir e-posta yazılımı istemcisi ile çalışır.

POP Versiyonları

POP, ilk yayınlanmasından bu yana iki kez güncellenmiştir.

POP: Postane Protokolü (POP1); 1984 yayınlandı
POP2: Postane Protokolü, Sürüm 2; 1985’de yayınlandı.
POP3: Postane Protokolü, Sürüm 3, 1988’de yayınlandı.

POP3 “Postane Protokolü, Sürüm 3”, yeni eylemler ve protokolü genişletmek için mekanizmalar (örneğin kimlik doğrulama mekanizmaları) içerir. 1988’den beri bunlar Postane Protokolünü güncellemek için kullanılmaktadır ve POP3 en güncel versiyondur.

POP’un Çalışması

POP, uzak posta kutularına erişim için basit indirme ve silme gereksinimlerini destekler. POP istemcilerinin çoğu indirme işleminden sonra postaları sunucuda bırakma seçeneğine sahip olsa da, POP kullanarak e-posta istemcileri genellikle bağlanır, tüm mesajları alır, bunları kullanıcının PC’sinde yeni mesajlar olarak saklar, sunucudan siler ve sonra da bağlantıyı keser.

POP, IMAP ile Karşılaştırılması

POP, eski ve çok daha basit bir standarttır. IMAP senkronizasyon ve çevrimiçi erişime izin verirken, POP posta alımı için basit komutları tanımlar. Mesajlar sadece bilgisayarda veya cihazda yerel olarak saklanır ve ele alınır. Bu nedenle, POP’un uygulanması kolaydır ve genellikle daha güvenilir ve kararlıdır.

POP Ayrıca Posta Göndermek İçin mi?

POP standardı, bir sunucudan e-posta indirme komutlarını tanımlar. Mesaj göndermek için araç içermez. E-posta göndermek için SMTP kullanılır.

POP’un Dezavantajları Var mı?

POP, e-posta programınızın iletiyi bilgisayara veya aygıta indirmekten başka bir şey yapmasına izin vermeyen sınırlı bir protokoldür ve bir kopyasını gelecekte indirmek üzere sunucuda saklamak için bir seçenek sunar. POP, e-posta programlarının hangi mesajların alındığını takip etmesine izin verirken, bazen başarısız olur ve mesajlar tekrar indirilebilir. POP ile aynı e-posta hesabına, birden fazla bilgisayardan veya cihazdan erişmek de mümkün değildir.

POP3 Portu

POP3 Şifrelenmemiş port: 110
SSL ile POP3 için port: 995 (Güvenli bir bağlantı için)