E-Mail Protokolleri 2. – IMAP (Internet Message Access Protocol)

Ä°lgili resim

IMAP (Internet Message Access Protocol) – İnternet Mesaj Erişim Protokolü, e-posta iletilerini doğrudan e-posta sunucusu üzerinde yönetme olanağı sağlayan protokoldür. Başka bir deyişle, bir istemci (client) e-posta programının, uzak mesaj depolarına yerelmiş gibi erişmesine izin verir.

IMAP Temelleri

IMAP, nerede olursanız olun e-posta iletilerinize erişmenize olanak sağlar; çoğu zaman internet üzerinden erişilir. Temel olarak, e-posta mesajları sunucularda saklanır. Gelen kutunuzu ne zaman kontrol ederseniz, e-posta istemciniz sizi mesajlarınıza bağlamak için sunucuya bağlanır. IMAP kullanarak bir e-posta mesajı okuduğunuzda, aslında onu bilgisayarınıza indirmez ya da saklamazsınız. Bunun yerine sunucudan okursunuz. Sonuç olarak, e-postalarınızı hiçbir şey kaçırmadan birkaç farklı cihazdan kontrol etmeniz mümkün olur.

IMAP’ın Çalışması

IMAP’ın nasıl çalıştığını anlamanın en kolay yolu, onu e-posta istemcisi (client) ile e-posta sunucusu (server) arasında bir aracı olarak düşünmektir. E-posta sunucuları, e-posta gönderirken ve alırken her zaman kullanılır. IMAP ile siz mesajları sunucudan silmedikçe, orada kalırlar. Microsoft Outlook gibi bir e-posta istemcisine (client) giriş yaptığınızda, IMAP kullanarak e-posta sunucusuyla bağlantı kurar. Ardından, tüm e-posta mesajlarınızın başlıkları görüntülenir. Eğer bir mesajı okumayı seçerseniz hızlı bir şekilde indirilir, böylece onu görebilirsiniz. açmanız gerekmedikçe de e-postalar indirilmez. POP’un aksine, IMAP e-posta iletileri önce indirmeye gerek kalmadan erişmi, düzenlemeyi, okumayı ve sıralamayı sağlar. Sonuç olarak, IMAP çok hızlı ve verimlidir. Sunucu ayrıca gönderilen tüm mesajların kaydını tutar ve böylece gönderilen mesajlara her yerden erişimi sağlar. IMAP, mesajları sunucudan bilgisayara taşımaz. Bunun yerine, bilgisayardaki e-postayı sunucudaki e-posta ile eşzamanlı hale getirir.

Imap png ile ilgili görsel sonucu

IMAP’ın Başlıca Avantajları

IMAP kullanmanın birkaç avantajı vardır. İlk olarak, e-posta iletilerinize istediğiniz yerden, istediğiniz kadar farklı cihaz üzerinden erişebilmenizi sağlar. İkincisi, mesajı yalnızca tıkladığınızda indirir. Sonuç olarak, okuyabilmeniz için önce tüm yeni mesajlarınızın sunucudan indirilmesini beklemeniz gerekmez. Üçüncüsü, ekler IMAP ile otomatik olarak indirilmez. Sonuç olarak, mesajlarınızı çok daha hızlı bir şekilde kontrol edebilir ve hangi eklerin açıldığını daha iyi kontrol edebilirsiniz. Son olarak, IMAP çevrimdışı olarak da kullanılabilir.

IMAP Portu

IMAP Şifrelenmemiş port: 143
SSL ile IMAP için port: 993 (Güvenli bir bağlantı için)