E-Mail Protokolleri 1.- SMTP (Simple Mail Transport Protocol)

smtp_logo

SMTP (Simple Mail Transport Protocol) – Basit Posta Taşıma Protokolü , internet üzerinde postayı göndermeye yarayan bir protokoldür. E-posta günümüzde internetteki en değerli hizmetlerden biridir. İnternet sistemlerinin çoğu SMTP’yi postaları bir kullanıcıdan diğerine aktarmak için bir yöntem olarak kullanır. SMTP bir push protokolüdür ve postayı göndermek için kullanılırken, POP (postane protokolü) veya IMAP (internet mesajı erişim protokolü) alıcının tarafındaki bu postaları almak için kullanılır.

SMTP Temelleri

SMTP bir uygulama katmanı (application layer) protokolüdür. Posta göndermek isteyen istemci (client), SMTP sunucusuna (server) bir TCP bağlantısı açar ve ardından postayı bağlantı üzerinden gönderir. SMTP sunucusu her zaman dinleme modundadır. Herhangi bir istemciden bir TCP bağlantısı dinler dinlemez, SMTP işlemi bu portta bir bağlantı başlatır. Başarılı bir şekilde TCP bağlantısını kurduktan sonra müşteri işlemi postayı anında gönderir. İki yöntemi bulunur;

1)End-to-End (Uçtan uca)

2)Store and Forward(Depola ve ilet)

End-to-End, farklı kuruluşlar arasında iletişim kurmak için kullanılırken, Store and Forward bir kuruluşun içinde kullanılır. Posta göndermek isteyen bir SMTP istemcisi, postayı hedefe göndermek için doğrudan hedefin ana bilgisayar SMTP’si ile iletişim kuracaktır. SMTP sunucusu, alıcının SMTP’sine başarıyla kopyalanana kadar postayı kendine saklar.

aa

SMTP sistemi modeli

SMTP modelinde kullanıcı, (Microsoft, outlook, netscape, Mozilla vb.) kullanıcı aracısı ile ilgilenir. Postayı TCP kullanarak değiştirmek için, MTA (Message or Mail Transfer Agent) kullanılır. Postayı gönderen kullanıcıların MTA ile uğraşması gerekmez, yerel MTA’yı ayarlamak sistem yöneticisinin sorumluluğundadır. MTA, küçük bir posta sırasını korur, böylece alıcının mevcut olmaması durumunda tekrar posta teslimini zamanlayabilir. MTA, postaları posta kutularına gönderir ve bilgi daha sonra kullanıcı aracıları tarafından indirilebilir.

Gönderen ve alıcı arasındaki iletişim:

Gönderenler, kullanıcı aracısı mesajı hazırlar ve MTA’ya gönderir. MTA’nın işleyişi, postayı ağ üzerinden alıcıların MTA’larına aktarmaktır.

E-Posta Gönderme

Posta, istemci (client) ile sunucu (server) arasında bir dizi istek ve cevap mesajı ile gönderilir. Karşıya gönderilen mesaj bir başlık ve gövdeden oluşur. Posta başlığını sonlandırmak için boş bir satır kullanılır. Boş satırdan sonraki her şey, ASCII karakterlerinin bir dizisi olan mesajın gövdesi olarak kabul edilir. Mesaj gövdesi, makbuz tarafından okunan gerçek bilgileri içerir.

E-Posta Alma

Sunucu tarafındaki kullanıcı aracısı, posta kutularını belirli aralıklarla kontrol eder. Herhangi bir bilgi alındığında, kullanıcıyı posta hakkında bilgilendirir. Kullanıcı postaları okumaya çalıştığında, posta kutusundaki her bir posta için kısa bir açıklama içeren bir posta listesi görüntüler.

SMTP Portu

Varsayılan SMTP portu 25 tir, fakat kötü amaçlı mailler sebebiyle bazı IP’ler bu portu reddediyor. 25 nolu portta kimlik denetimi zorunlu değilken, 587 nolu portta kimlik denetimi zorunludur. Böylece spam e-postaların önüne geçilmeye çalışılmıştır. Port 587 hemen hemen her giden SMTP sunucusu tarafından desteklenir. SSL (Secure Socket Layer) üzerinden bağlanmanız gerekiyorsa port 465 de seçilebilir.

Şifrelenmemiş SMTP portları: 25, 587, 2525

SSL ile SMTP için portlar: 465, 25025