2018’deki En İyi 5 Teknoloji

2018 Sonlarına doğru gelirken, isimlerini bu yıl sıkça duyduğumuz ve önem derecesi yüksek teknolojilerden bahsedeceğiz. Bu teknolojilerin temellerini bilmek ve hakkında bilgi sahibi olmak, yeni uygulamalar geliştirebilme ve bu alanda karşılaşılan çeşitli problemlere çeşitli çözümler üretilmesine olanak sağlayacaktır.

1)Internet of Things – IoT

Dünyada cihazların tümü internet özellikli olmaya doğru ilerlemeye başladı ve bu durum katlanarak devam etmekte. Bilgisayarlarımız, tabletlerimiz, akıllı telefonlarımız internet erişimine sahip oldukları için iletişim kurabiliyorlar. Evinizin eşyaları; buzdolabınız, çamaşır makineniz, bulaşık makineniz, odanızın lambası, ısıtıcınız, kapınızın kilidi ve dahasının gelecekte internet erişimine daha geniş özelliklerle sahip olacağı kaçınılmaz bir durummuş gibi gözüküyor. Günümüzde de akıllı buzdolabı, akıllı TV gibi eşyaların kulanılıyor olması IoT’nin yalnızca bir parçası. Geliştiricilerin olası kullanıcı problemlerine çözüm üretebilmesi açısından da bu teknolojiyi kullanması şart.

2)Cloud Computing

Cloud Computing (Bulut Bilişim), uzun zamandır varlığını sürdüren şimdilerde ise bütün şirketlerin yönelmeye başladığı bir teknoloji. Veriler donanım sürücülerinde depolanırken, artık Google Drive gibi bulut ortamlarda da saklanabiliyor. Yalnızca depolama değil, aynı zamanda uygulamalar için de kullanılıyor. Internet destekli Office 365 ya da Google Docs gibi bulut uygulamalarını da kullanabiliyoruz örneğin. Bulut bilişimi yalnızca tüketici pazarında değil, kurumsal pazarda da faydanılanan olmazsa olmaz bir teknoloji oluyor. Google, Amazon, Microsoft Azure web servisleri yine verilebilecek örneklerden.

3)Big Data

Big Data – Emre Zorlu

Çok ama çok büyük miktarda bir verinin bir alana konulmuş halini, Big Data (Büyük Veri) olarak tanımlayabiliriz. Örnek ile anlatacak olursak Facebook, Instagram, Twitter gibi kullanmakta olduğumuz sosyal medya uygulamalarının; kullanıcının takip ettiği, beğendiği, paylaştığı uygulamalara göre ve her kullanıcının internet üzerindeki davranışlarına göre reklamlar sunması, bunun yanında bu reklamların isabetli olması büyük verinin kullanılması sayesindedir. Bu veriyi elde eden şirketler ya da kuruluşlar diyelim; yalnızca sosyal medya uygulamaları da değil, internetteki bütün davranışlarımızı hatta ve hatta kim olduğumuzu bizden daha iyi biliyorlar yine bu veriler sayesinde. Apache Spark, Apache Hadoop gibi frameworkleri de, büyük verinin işlenmesine ve yönetilmesine olanak sağlayan teknolojiler olarak söylemiş olalım. Sonuç olarak büyük veri, avantajları ve dezavantajları ile ayrı bir tartışma konusu olabilir; fakat kullanıcıya yönelik çok güzel çözümler de sağlayabilir ve artık hep hayatımızda olacağı kesin.

4)Blockchain

Pasarelas de Pago : Blockchain

Blockchain’i özellikle Bitcoin ile birlikte çok sık duyuyoruz. Bitcoinin bir zamanlar kullanıcıların da fazlasıyla talep etmesinin etkisiyle yükselmesi (2018 in ilk dönemiyle kıyaslarsak şu sıralar yerlerde ), Bitcoin’i herkesin tanımasını sağladı ki bu sanal paranın arkasındaki teknoloji Blockchain’dir diyebiliriz. Blockchain’in çok geniş alanlarda kullanılabilecek olması konusunda umut vermesi de bu teknolojiyi oldukça heyecan verici ve popüler yapıyor.

5)Artificial Intelligence

Artificial intelligence logo by Serhii Revva | Dribbble ...

Artificial Intelligence (Yapay Zeka) yine 2018 de çok sık duyduğumuz ve hayatımızdaki yeri gittikçe artan bir teknoloji. Akıllı telefonlarımızda; Ios, Android ya da Windows olsun her bir işletim sisteminde yapay zeka asistanları bulunuyor. Apple için Siri, Google için Google Assistant, Windows için Cortana örneğin. Yalnızca yapay zeka asistanları değil, kendi kendini sürebilen arabalar örneğin Tesla‘nın bugün bu yapay zeka teknolojisi kullanması ya da Handson Robotics’in Robot Sophia’sı, yapay zeka ile neler yapılabileceği hakkında çok açık cevaplar olarak gösterilebilir.