API Hizmetleri

API (Application Programming Inteface), bir yazılımın, uygulmanın ya da programın sağlayacağı bir özellik olarak, üçüncü parti yazılımcılar tarafından da kullanılabilmesi için oluşturulan, sunulan bir arayüz olarak tanımlayabiliriz.

Kullanıcı kayıt ve girişleri, e-ticaret siteleri, bankacılık hizmetleri ve konum bulma gibi aklımıza gelebilecek daha pek çok hizmeti sağlamak, API sunan kurumlar sayesinde üçüncü parti yazılımlar ve aynı zamanda kullanıcılar açısından kolaylık sağlıyor.

Kullanıcı Girişi Hizmetleri

Bu hizmeti özellikle büyük kuruluşlar ücretsiz olarak sunmakta. Facebook, Twitter ve Google+ gibi servislerin API sunması, kullanıcının mobil uygulama üzerinden ya da girdiği web sitesinden kayıt işleriyle uğraşması yerine, kullanıcının erişiminin kolaylaşmasına yarıyor. Uygulamalar da kullanıcı bilgilerine hızlıca erişmiş oluyor.

Konum Servisleri

Başka bir örnek, hatta yaygın bir örnek olarak Google Maps uygulaması diyelim. Web sitelerinde özellikle iletişim sayfasına gömülen Google Maps, kuruluşların konum bilgilerini kolaylıkla paylaşmasına olanak sağlıyor.

Dijital Ödeme Sistemleri

Dijital ödeme sistemleri konusunda hemen hemen her amaca hizmet eden Mastercard ve Visa gibi finansal şirketler; para gönderme, dijital ödeme alma, dijital cüzdan servisleri, QR kod ile ödeme sistemi gibi pek çok seçenek ile geniş bir API yapısı sunuyor. Online olarak alış-veriş yapılan her türlü site bu hizmetlerden faydalanıyor.

Hava Durumu Servisleri

Bunların dışında web sitelerinde hava durumu bilgisine yer vermek isteyen yazılımcılar API aracılığıyla kolaylıkla entegrasyon sağlayabiliyorlar. Google, MSN, Yahoo ve Yandex gibi yakından tanıdığımız büyük kuruluşlar da bu API hizmetini sağlayanlardan.

USA Weather forecast - Android Apps on Google Play

SMS Hizmetleri

Toplu SMS hizmetlerinin geniş bir hizmet yelpazesi bulunuyor. Bazı kuruluşlar web sitelerinde üyelik ve şifre bilgilendirme, kargo takibi, sipariş bilgilendirme ve güvenlik amaçlı gönderilen sms kodu gibi hizmetlerin API desteğini sağlıyor. Bankalar, e-ticaret siteleri, kargolar, eğitim kurumları ve diğer online platformlar bu hizmetlerden özellikle faydalanıyor.